Fasen van het traject

Created with Sketch.

Schuldhulpverlening kent in principe 2 fasen.

Fase 1: STABILISATIEFASE
Fase 2: SCHULDREGELINGSFASE


Fase 1: Stabilisatiefase

De stabilisatiefase wordt regelmatig toegepast om ervoor te zorgen dat de inkomsten en uitgaven gebalanceerd worden en er geen nieuwe schulden meer ontstaan. Als er achterstanden in de vaste lasten zijn, zoals huur, energie en zorgverzekering, dan wordt er vaak budgetbeheer opgestart om tijdens het traject de vaste lasten tijdig te betalen. In deze fase vindt de aanmelding en intake plaats. Daarnaast wordt tevens uw zelfredzaamheid getoetst.

In geval van omstandigheden die het traject in gevaar kunnen brengen, zoals uithuisplaatsing, afsluiting van gas, water en elektriciteit, dan kan er zoals gewoonlijk niet meer gesproken worden over een stabilisatie en dient er direct gewerkt te worden aan de oplossing van de schulden.

Fase 2: Schuldregelingsfase

Nadat uw situatie is gestabiliseerd of geen stabiliteit verschaft kan worden, treed de schuldhulpverlener op en worden uw schuldeisers aangeschreven. Uw schuldeisers worden daarbij op de hoogte gesteld van uw aanmelding voor schuldhulpverlening. Gelijktijdig worden uw schuldeisers verzocht om ons een opgave te doen toekomen van het huidige saldo van uw openstaande schulden.

Daarnaast wordt er ook van uw schuldeisers verzocht geen verdere invorderingsmaatregelen te treffen, zoals loonbeslag, bankbeslag of beslag op uw inboedel. U dient zich hierbij goed te realiseren dat wij als schuldbemiddelingsinstantie uw schuldeisers daartoe niet kunnen dwingen.

Nadat alle schuldeisers het huidige openstaande saldo hebben doorgegeven, zal er een schuldenoverzicht opgesteld worden waarin uw schuldeisers en de te vorderen saldo zichtbaar is. U krijgt een exemplaar toegestuurd en verzocht om het te controleren. Als u zeker weet dat alle schuldeisers in het overzicht zijn opgenomen, stuurt u het overzicht ondertekend retour.

VTLB – Vrij Te Laten Bedrag
Nadat wij het schuldenoverzicht in ontvangst hebben genomen, zullen wij uw Vrij Te Laten Bedrag berekenen. Oftewel uw aflossingscapaciteit. Het VTLB is het minimum bedrag om ervan te leven, uw vaste lasten te kunnen betalen en boodschappen te doen. Het VTLB is voor iedereen verschillend, omdat bij de berekening uitgegaan wordt van persoonlijke omstandigheden zoals uw burgerlijke staat, aantal kinderen onder de 18 jaar, inkomsten en uitgaven.

Schuldbemiddeling of Saneringskrediet

Nadat uw aflossingscapaciteit is vastgesteld zal er bepaald worden of een schuldbemiddeling of een saneringskrediet het beste bij uw situatie past.

Bij een schuldbemiddeling wordt er een prognose voorstel uitgebracht op basis van uw huidige financiele gegevens. Gedurende 18 maanden wordt er gereserveerd voor de schuldeisers, omdat uw financiele situatie gedurende het traject kan wijzigen. Bijvoorbeeld u gaat meer verdienen door meer te werken of minder verdienen door lichamelijke of geestelijke problemen. Het voorstel is een prognose. Dus het kan hoger of lager worden. Het restant wordt dan over 18 maanden kwijtgescholden.

In het geval van een saneringskrediet wordt er een concreet voorstel gedaan aan de schuldeisers om het aangeboden percentage in een keer te betalen. Het voordeel hiervan is dat na de betaling van het saneringskrediet het restant van de vordering direct wordt kwijtgescholden en u direct verlost bent van uw schuld(en). Het saneringskrediet wordt enkel aangeboden indien u lange tijd hetzelfde inkomen heeft en het aannemelijk is dat er geen wijzigingen zullen plaatsvinden in uw inkomen.

Indien alle schuldeisers akkoord gaan met het voorstel, kan er gesproken worden van een geslaagd traject.

Wanneer een of enkele schuldeisers niet akkoord gaan met het voorstel, of weigeren mee te werken door onterechte gronden, kan er bij de rechtbank een dwangakkoord aangevraagd worden. Als de rechtbank oordeelt dat het voorstel onredelijk wordt geweigerd, kan de rechter de weigerende partij alsnog dwingen om mee te werken.

Op deze wijze kan er alsnog een algehele akkoord worden bereikt.